اختلال شخصیت مرزی اختلالی است که از مشخصه های اصلی آن: بی ثباتی در خلق، داشتن مشکل در روابط بین فردی، تصور بی ثبات از خود، رفتارهای خود آسیب گرایانه و اقدام به خودکشی است.
این بی ثباتیها اغلب زندگی خانوادگی، حرفهای، برنامه ریزیهای طولانی مدت واحساس هویت را در فرد به خطر می اندازد.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که در ابتدا تصور میشد در مرز روان نژندی و روان پریشی قرار دارند، از ناتوانی در تنظیم احساساتشان رنج میبرند.
این اختلال اگرچه کمتر از اختلالاتی چون دوقطبی و اسکیزوفرنی در بین عموم شناخته شده است اما از هر ۱۰۰ نفر بزرگسال یک نفر به آن مبتلا است.

درمان اختلال شخصیت مرزی
رفتارهای شخص مبتلا به اختلال شخصیت مرزی
در این افراد رفتارهای خودآسیبی همچون خودزنی، ایجاد جراحت با اشیا تیز بر روی بدن و اقدام به خودکشی بسیار دیده میشود. خطر خودکشی در میان مبتلایان جوان بیشتر است و به نظر میرسد که با افزایش سن، درصد آن کاهش پیدا میکند.
اختلال شخصیت مرزی در زنان شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد و تقریباً ٪۷۵ افرادی که این تشخیص به آنها داده می شود زن هستند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب الگوهای ارتباطِ اجتماعی ناپایداری دارند. این افراد میتوانند دلبستگیهای شدید و درعین حال طوفانی را با خانواده، دوستان و شریک عاطفی خود شکل دهند. به این معنا که احساساتشان نسبت به فرد مقابل ممکن است ناگهان تغییر کند.
در لحظهای در اوج عشق هستند و وی را خوب و ایده آل میبینند و در لحظه ای دیگر آن فرد از چشمشان میافتد و یا خشم و بیزاری شدید نسبت به او احساس میکنند.
بنابراین آنها ممکن است سریعاً دلبستهی کسی شوند اما با کوچکترین اختلاف از فرد عصبانی شوند و او را متهم به عدم علاقه به او و رابطه کنند.
بیشتر افراد میتوانند تعارض ما بین دو احساس یا حالت متناقض در یک تجربهی ثابت را تحمل کرده و آن را تحلیل کنند اما مبتلایان اختلال شخصیت مرزی وقتی حال بدی را تجربه میکنند گویی از امکان وجود حال خوب بی اطلاع اند.
این افراد نسبت به طرد شدن به شدت حساس اند و با عصبانیت یا پریشانی شدید نسبت به هر نوع جدایی (حتی جدایی کوتاه مدت) واکنش نشان میدهند.
تعطیلات، سفرهای کاری و تغییر ناگهانی یک برنامه میتواند احساسات منفی شدیدی را در آنها ایجاد کند. به نظرمیرسد ترس از رها شدگی به این دلیل در این افراد رشد پیدا میکند که فرد خود را از نظر عاطفی نمیتواند به شخصی که حضور فیزیکی ندارد، نزدیک ببیند.
در این مواقع تهدید و اقدام به خودکشی روشی برای نشان دادن میزان ناامیدی و ناکامی است که این افراد تجربه میکنند.
البته ناگفته نماند که این افراد در زمانهایی که احساس امنیت میکنند، می توانند بهترین و هیجانانگیزترین شریک عاطفی و یا دوست شما باشند. چرا که در آن زمان به شما احساس ارزشمند بی حد و حصری را خواهند داد.
بهتر است در صورت داشتن این بیماری برای درمان به بهترین کلینیک روانشناسی در تهران مراجعه شود.
علل ایجاد اختلال شخصیت مرزی
اگرچه دلایل بروز اختلال شخصیت مرزی هنوز به درستی شناخته شده نیست اما تصور می شود که عوامل محیطی و ژنتیکی هر دو در بروز علائم آن نقش دارند. احتمال ابتلا به این اختلال در افرادی که بستگانی با این اختلال دارند ۵ برابر بیشتر است.
مطالعات نشان میدهند که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی سابقهی سوء استفاده جنسی، غفلت و یا جدایی از والد یا والدین را در کودکی داشتند.
در کشور آمریکا ۴۰ تا ۷۱ درصد از مبتلایان به این بیماری سابقهی آزارجنسی در کودکی (عمدتاً توسط فردی به غیر از والدین) را گزارش کردهاند.
همچنین بزرگسالانِ مبتلا به این اختلال احتمال دارد که به میزان قابل توجهی بیشتر از دیگران قربانی خشونت، تجاوز و باقی جرایم واقع شوند.
دلیل وقوع بیشتر این حوادث برای این دسته از افراد میتواند محیطهای آسیبرسانی که خود را در آن قرار میدهند، رفتارهای تکانشی، تصمیمگیریهای ضعیف در انتخاب شریک عاطفی و شیوهی زندگی باشد.

علل ایجاد اختلال شخصیت مرزی
درمان اختلال شخصیت مرزی
درمان توصیه شده برای اختلال شخصیت مرزی شامل: رواندرمانی، دارو درمانی، گروه درمانی و حمایت خانواده و دوستان فرد مبتلا است. تحقیقات نشان میدهند که رواندرمانی فردی و گروه درمانی هر دو میتوانند تأثیرات مثبتی را حاصل کنند.
روان درمانی اولین خط درمان برای این افراد است. تاثیر رویکردهای رفتاردرمانی دیالکتیکی، شناختی رفتاری و روان درمانی تحلیلی مورد مطالعه قرار گرفته و هر سه در کاهش علائم اثربخش نشان داده شدهاند.
در درمان دارویی، روانپزشک بر اساس علائم بیمار دارو یا داروهایی را برای کاهش و یا از بین بردن آن علامتها تجویز میکند.
نویسنده: خانم شیدا شاولیان، رواندرمانگر تحلیلی و زوج درمانگر
بیشتر بخوانید:
فرزندان افراد خودشیفته

فرزندان افراد خودشیفته

خود مراقبتی حین افسردگی
راه های ارتباطی با کلینیک ویان
مطب سعادت آباد: تهران، سعادت آباد، میدان کاج به سمت جنوب.، اولین کوچه سمت راست(مقدس یا یازدهم)، ورود با خودرو از خیابان پانزدهم، پلاک 3 و 302، طبقه 3
شماره تماس: 02122385718– 02122385679
مطب میرداماد: تهران، میرداماد، میدان مادر، خیابان سنجابی (بهروز)، کوچه یکم سمت راست، پلاک 8 و 17، طبقه2
شماره تماس: 02122904886 – 02122904887
0 دیدگاه