تماس با تمام بخش‌های گروه ویان

۰۲۱۹۱۰۰۷۳۹۳

واتس‌آپ برای ایرانیان مقیم سایر کشورها

۹۸۹۰۲۲۳۲۶۰۸۰

۹۸۹۳۳۰۶۲۰۹۱۱

لوگو به همراه اطلاعات ویان

 

غصه-شنبه

 

غصه شنبه همون غمگینی اول هفته است. شما ممکنه مضطرب، غمگین و حتی آشفته شید که چرا دوباره شنبه شد.

ممکنه بعد از دو روز استراحت به نظر طاقت فرسا برسه که دوباره یک هفته کاری رو آغاز کنید. اگر از شغلتون راضی نباشید، این حس شدید تره. با اینحال به طور کلی برای بعضی ها آغاز هفته کاری می‌تونه واقعاً حالشون رو بگیره.

غصه شنبه اصطلاح پزشکی نیست، در کتابچه‌های تشخیصی هم قرار نگرفته. بلکه به طور کلی به خلق منفی ای اشاره داره که همزمان با شروع هفته کاری آغاز می‌شه.

چرا غصه شنبه اتفاق می افته؟ دلایل زیادی می‌تونه به غصه شنبه ربط داشته باشه.

  • نارضایتی یا فرسودگی شغلی:

اگر فکر می‌کنید زندگی‌تون به نحوی شده که انگار فقط آخر هفته‌ها می‌تونین “زندگی کنید”، ممکنه لازم باشه یه نگاهی به شرایط شغلی خودتون بندازید.

حتی اگر شغلتون رو دوست دارید ولی مسائلی در محل کار هست که تحملشون براتون سخته، یا به استرسی دچار می شید که از کنترلتون خارجه، در معرض خطر فرسودگی شغلی هستید.

تو این شرایط حتماً لازم نیست استعفا بدید و برید دنبال شغل بگردید. شاید تعدیل مسئولیت‌ها یا ساعات کاری به شما برای کنترل اوضاع کافی باشه.

  • تحریف‌های فکری:

تحریف‌های فکری الگوهای فکری اغراق‌آمیز و معمولاً مضری هستند که بر جهان‌بینی شما اثر می‌گذارند. و اینجا یعنی تفکر منفی اغراق آمیز درباره توانمندی‌های خود یا شرایط شغلی. مثل:

پیش‌گویی منفی: وای خدای من! دوباره شنبه شد. دوباره باید برم سر جلسات و هی دعوا کنم با بقیه.

تعمیم بیش از حد: همه همکارام بداخلاق و زیرآب زن هستند.

تفکر سیاه و سفید: این شغل هیچی برای من نداره. هیچ ارزشی نداره این کار رو ادامه بدم.

برچسب زنی: من بی سوادم. من ناتوانم.

 

  • عادات مخل و مضر آخر هفته:

طبیعیه که بخواید آخر هفته بیشتر استراحت کنید، ولی برهم زدن ریتم خواب و خوردن در آخر هفته باعث میشه شروع هفته براتون سخت تر بشه.

همینطور استفاده از الکل یا مواد دیگر در آخر هفته باعث میشه روز شنبه احساس خماری، بی حالی و کم حوصلگی کنید. و همین روز شما را متأثر کنه.

 

 

 

علائم غصه شنبه می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • غمگینی
  • بی حالی یا خستگی
  • احساس آشفتگی
  • نگرانی مداوم در مورد هفته آینده
  • ترس و اضطراب
  • تغییرات در اشتها
  • مشکل خواب
  • تنش عضلانی
  • سردرد

 

از آنجا که غصه شنبه یک تشخیص بالینی نیست، درمان خاصی وجود نداره. به طور کلی، روان درمانی می تونه یک راه عالی برای شروع کشف علل افت خلق و خو باشه.

به عنوان مثال، اگر نگرانی بیش از حد یا افکار مزاحم در مورد هفته پیش رو دارید، درمان شناختی رفتاری  (CBT)  می تونه به شما کمک کنه تا این الگوهای شناختی را شناسایی و تغییر دهید.

روان درمانی بین فردی (IPT) گزینه دیگری است. اگر روابط بین فردی باعث استرس در شما میشه، IPT ممکن هست که برای شما مفید باشه.

 

راه هایی برای غلبه بر غصه شنبه:

اگر کنترل خلق و خوی شنبه برای شما سخت شده، استراتژی های “مراقبت از خود” زیادی وجود داره که می تونید در خانه امتحان کنید. در اینجا چند ایده وجود داره:

  • نوشتن: صرف چند دقیقه برای نوشتن اضطراب های خود در مورد هفته پیش رو می تونه به درک بهتر اونها. همچنین می‌تونید راه‌حال های احتمالی برای مشکلات طول هفته رو بنویسید تا به هر چیزی که شما را نگران می‌کنه رسیدگی کنید.
  • مدیتیشن: زمانی که افکار مضطرب یا غمگین شما بسیار زیاده، مدیتیشن می توند راهی عالی برای استراحت ذهن باشه. می تونید این کار را جمعه شب به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای تقویت خلق و خو و کمک به خواب راحت امتحان کنید.
  • ورزش: برای برخی از افراد، نرمش صبحگاهی برای صبح شنبه می‌تونه راهی موثر برای جلوگیری از خلق و خوی بد باشه. ورزش علائم اضطراب، افسردگی و بسیاری دیگر از مشکلات سلامت روانی را کاهش می‌ده و همچنین راهی برای منحرف کردن حواس خود از افکاری است که شما را ناامید می‌کنه.
  • برنامه ای سرگرم کننده داشته باشید: به جای اینکه تمام معاشرت ها و تفریحات خود را برای پایان هفته برنامه ریزی کنید، سعی کنید یک فعالیت سرگرم کننده را در روز شنبه برنامه ریزی کنید، مانند پیاده روی با یک دوست در زمان استراحت یا ناهار با یک همکار. داشتن چیزی که منتظر آن باشید گاهی اوقات می تونه برای تغییر خلق و خوی شما مؤثر باشه

 

گروه روانپزشکی ویان

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]
برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *