قصه درمانی چیست؟
قصه درمانی یک روش درمانی “فردمحور” است که به افراد کمک می کند زندگی خود را بشناسند و متخصص زندگی خود بشوند. در این روش تاکید بر قصه هایی است که افراد درمورد خود می سازند و در تمام طول زندگی آن ها را همراه خودشان حمل می کنند.
افراد به تجاربی که در زندگی داشته اند معنا می دهند و بعد این قصه ها روی دیدگاه آن ها به زندگی و خودشان تاثیر می گذارند. افراد ممکن است در هرلحظه یی به قصه های متعدد درمورد خود باور داشته باشند. داستان هایی درمورد عزت نفس، روابط، توانمندی ها و شغل و…
تکنیک های قصه درمانی
تکنیک های متعددی در این روش استفاده می شوند که به اشخاص کمک می کنند بهبود یابند و یک قصه ی مشکل ساز را پشت سر بگذارند. مهم ترین این تکنیک ها عبارتند از:
۱- کنار هم گذاشتن اجزای قصه: با بررسی و تحلیل اتفاقات زندگی فرد و معنای داده شده به آن، مراجع و درمانگر قصه زندگی فرد را باز می شناسند و سپس او درکنار درمانگر به آن می نگرد و می فهمد چگونه روی زندگیش تاثیر گذاشته و می گذارد.
۲-بیرونی سازی کردن(Externalization): ساختن قصه به فرد این امکان را می دهد که با ریزبینی خود را تحت نظر قرار دهد. این کمک می کند فاصله یی بین خودش و مشکلاتشبگذارد و آنان را بیرون از خودش قرار دهد. به این شکل فرد خودش را جدا از مشکلاتش می بیند و سرزنش را متوجه خودش نمی کند، درنتیجه بهتر می تواند روی تغییر رفتارهای نامطلوب تمرکز کند.
۳-دوباره سازی(Deconstruction): وقتی که یک داستان مشکل ساز برای مدت زیادی در جریان زندگی فرد باشد، او شروع می کند به اینکه جملات کلی درمورد خودش بسازد. مثل اینکه من “قربانی” یا “شکست خورده” هستم. درمانگر کمک می کند داستان به قطعات کوچک تر و قابل اصلاحی تقسیم شود تا بتوان راحت تر برای آن راهکار داد.
قصه درمانی در چه مواردی کمک کننده است؟
این روش درمانی جدید در درمان موارد زیادی از اختلالات از جمله اضطراب، افسردگی، سوگ، اختلال استرس بعد سانحه(PTSD) و اختلالات خوردن مفید بوده است.
این روش همچنین برای افرادی مفید است که حس می کنند با افکار، احساسات و تجربیات منفی احاطه شده اند. با کمک این روش آن ها می توانند زندگی خود را تغییر دهند و آن را در جهت رسیدن به اهداف خود دوباره بسازند.
مزایای قصه درمانی
۱- احترام: در این روش به خواسته ها و خصوصیات مراجع احترام گذاشته می شود و اهداف درمان با کمک خود او تنظیم می شود.
2-عدم سرزنش: در این روش مشکلات جدا از فرد دیده می شود و سرزنشی متوجه خود او نیست. همچنین او تشویق می شود دیگران را هم به خاطر مشکلاتش سرزنش نکند و به جای آن بر تغییر قصه های ناکارآمد درمورد خود و دیگران تمرکز کند.
۳-در نظر گرفتن مراجع به عنوان متخصص: قصه درمانگر خود را در مرجع قدرتی که نصیحت می کند قرار نمی دهد، بلکه بیشتر یک همکار است که به مراجع کمک می کند رشد کند و بهبود یابد.
دکتر نسیبه افتخاری
روانپزشک ورواندرمانگر تحلیلی
این مطالب نیز ممکن است برایتان مفید باشد
0 دیدگاه