پایان سال نهم و دغدغه انتخاب رشته برای والدین و نوجوان
از دغدغه های والدین در دوره تحصیل فرزندان به خصوص هدایت تحصیلی برای انتخاب رشته در پایه نهم و متعاقب آن در زمان ورود به دانشگاه ادامه تحصیل در رشته مناسب است. به عبارت دیگر انتخاب رشته در پایه نهم، اولین انتخاب جدی و مهم نوجوان در شروع زندگی شغلی و مسئولیت پذیری اجتماعی او میباشد.
بنابراین همانطور که انتخاب درست میتواند منجر به احساس رضایت از تحصیل، تقویت اعتماد به نفس، رضایت شغلی و در نهایت سلامت روان در حیطه شغلی و فردی شود در بعد اجتماعی نیز منجر به سودمندی اجتماعی و صرفه جویی در هزینههای عمومی جامعه با تربیت افراد متخصص و موثر خواهد شد.
اما از سویی دیگر انتخاب اشتباه علاوه بر ایجاد نارضایتی و مشکلات روانی در دانش آموز و دانشجو در حیطه فردی، منجر به ایجاد هزینههای بیهوده و گزاف اقتصادی برای خانواده و جامعه از طریق تغییر رشته یا انصراف از تحصیل در دوران دانشگاه، شاغلین غیر متخصص با تحصیلات نا مرتبط، فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار و در نهایت از بین رفتن نیروی کار جوان خواهد شد.
با نگاهی به روند انتخاب رشته دانش آموزان در شرایط فعلی متوجه خواهیم شد که ساز و کار مشخصی که با در نظر داشتن ابعاد مختلف فردی و اجتماعی بتواند به نیازهای والدین و دانش آموزان در زمینه انتخاب رشته و متعاقب آن شغل پاسخی مناسب دهد شکل نگرفته است.
با بررسی نحوه هدایت تحصیلی برای انتخاب رشته در پایه نهم در بین والدین و دانش آموزان به شیوههای مختلفی برمیخوریم که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
دیدگاه والدین در برخورد با انتخاب رشته فرزندان
در ابتدا با گروهی از والدین مواجه هستیم که معتقدند فرزندشان بایستی رشتهای را انتخاب کند که ایشان در حال فعالیت در آن حیطه هستند چرا که فعالیت و جایگاه فعلی آنها میتواند تضمین خوبی برای انتخاب شغل و موفقیت آینده فرزندان باشد.
گروه دوم والدینی هستند که به دلیل شکستهای قبلی، عدم امکان تحصیل در رشتهای خاص و یا نارضایتی فعلی خود علاقه دارند فرزندشان در رشتهای ادامه تحصیل دهد که ایشان نتوانستهاند در آن ادامه تحصیل دهند.
گروه سوم والدینی هستند که با توجه به موقعیت شغلی افراد موفق فامیل یا جامعه، مقبولیت اجتماعی یا میزان درآمد مشاغل و یا حتی بر اساس توصیه و راهنمایی یکی از اطرافیانشان اصرار دارند که فرزندشان به ادامه تحصیل در رشتهای خاص بپردازد.
و در نهایت گاهی نیز با والدینی روبرو هستیم که این وظیفه را به فرزندانشان واگذار میکنند و با این منطق که فرزندشان بایستی در هر رشتهای که خودش دوست دارد ادامه تحصیل دهد این اختیار را به طور کامل به فرزندان واگذار میکنند.
در پاسخ به رویکردهایی که به آنها اشاره شد، بایستی اینطور بیان کرد که انتخاب رشته و تاثیر آن در موفقیت شغلی و رضایت فردی افراد در آینده به عوامل مختلفی، از قبیل استعدادها و توانائیهای فردی، ویژگیهای شخصیتی، علائق، خواست والدین و فرصتهای شغلی و نیاز جامعه، بستگی دارد. این عوامل در نهایت به درصدی از یک احتمال منجر میشوند که پیش بینی کننده میزان موفقیت در آینده خواهند بود.
از سویی دیگر توجه به این موضوع حائز اهمیت است که فرآیند هدایت تحصیلی برای انتخاب رشته در پایه نهم فعالیتی فردی نیست که نوجوان به تنهایی بتواند از عهده آن برآید، چراکه نوجوان امروز در حالی باید به این انتخاب برای آینده بپردازد که هنوز در مورد ویژگیها، تواناییها و حتی علائق خود سردرگم است و بدین جهت با چالشهای فردی و اجتماعی فراوانی درگیر است. لذا حضور و همراهی والدین و نوجوان در این فرآیند و انتخاب لازم و ضروری است.
عوامل بیرونی و درونی موثر بر انتخاب رشته
برای درک و شناخت بهتر عوامل تاثیرگذار، این عوامل را به دو گروه بیرونی و درونی تقسیم خواهیم کرد.
عوامل بیرونی شامل علاقه، خواست والدین، فرصتهای شغلی و نیاز جامعه هستند. عوامل درونی شامل استعدادها و توانائیهای افراد در زمینههای مختلف و ویژگیهای شخصیتی آنها که در مجموع بیانگر تفاوتهای فردی هستند، میشوند.
لازم به ذکر است که هر کدام از این عوامل وزن و ارزش مخصوص به خود را دارد و در هنگام ارزیابی و نتیجه گیری بایستی در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گیرند.
علاقه به این دلیل از نگاه ما در گروه عوامل بیرونی قرار میگیرد که تحت تاثیر محیط، تجربیات، بازخوردهای تقویت کننده و منزجر کننده محیطی است. گاهی اوقات فرزندان ما به دلیل نظرات و نوع عملکرد افراد مهم زندگیشان به سمت فعالیت یا حوزهای خاص رغبت یا تنفر نشان میدهند.
انتخاب رشته باتوجه به همه عوامل موثر
اغلب خانواده ها به دلایل مختلفی از قبیل شغل والدین، افراد موفق فامیل، توجه به فرصتهای شغلی جامعه، شکست در تحصیل خودشان در رشته یا گرایشی خاص فرزندانشان را به سمت رشتهای خاص هدایت میکنند.
هم چنین گاهی اوقات نیز انتخاب رشته تحصیلی دانش آموزان مبتنی بر ارزیابی و شناخت والدین و دانش آموزان از مشاغل موفق و پول ساز حال حاضر جامعه صورت میگیرد.
شرایطی که در سالهای گذشته دانش آموزان را به سمت گرایش ریاضی ـ فیزیک سوق می داد و در سالهای اخیر گریبانگیر گرایش علوم تجربی شده است. در نتیجه یکی از معایب بزرگ توجه صرف به عوامل بیرونی، غفلت از توانائیهای درونی و تفاوتهای فردی نوجوان است.
سخن پایانی
شناخت استعدادها، توانائیهای فردی و ویژگیهای شخصیتی نوجوان به عنوان عوامل درونی در کنار توجه به عوامل بیرونی در بالابردن احتمال موفقیت، سلامت روان و رضایت شغلی آینده تعیین کننده خواهد بود.
نباید از این نکته به سادگی گذشت که در دنیای امروز سرعت و رقابت حرف اول را میزند. بنابراین اقدام به انتخاب در بستری آرام با همراهی همدلانه و حمایتگر والدین، علاوه بر اینکه میتواند برای والدین و نوجوان تجربه تازهای از همکاری و تعامل را در حل مشکلات و چالشها ایجاد کند. موجب خواهد شد که نوجوان خود را برای ورود به این رقابت تنها احساس نکند و لذا با اعتماد و آمادگی بیشتری برای ورود به این رقابت و موفقیت ، دست به انتخاب بزند.
نویسنده: ابوالفضل بانوپور کارشناس ارشد روانشناس بالینی و. رواندرمانگر نوجوان و مشاور تحصیلی
بیشتر بخوانید:
لزوم آموزش مهارتهای زندگی به کودکان و نوجوانان
راه های ارتباطی با کلینیک ویان
مطب سعادت آباد: تهران، سعادت آباد، میدان کاج به سمت جنوب.، اولین کوچه سمت راست(مقدس یا یازدهم)، ورود با خودرو از خیابان پانزدهم، پلاک 3 و 302، طبقه 3
شماره تماس: 02122385718– 02122385679
مطب میرداماد: تهران، میرداماد، میدان مادر، خیابان سنجابی (بهروز)، کوچه یکم سمت راست، پلاک 8 و 17، طبقه2
شماره تماس: 02122904886 – 02122904887
0 دیدگاه