تماس با تمام بخش‌های گروه ویان

۰۲۱۹۱۰۰۷۳۹۳

واتس‌آپ برای ایرانیان مقیم سایر کشورها

۹۸۹۰۲۲۳۲۶۰۸۰

۹۸۹۳۳۰۶۲۰۹۱۱

لوگو به همراه اطلاعات ویان
گروه روانپزشکی ویان / درمان اختلالات / راه های درمان افسردگی نوجوانان

درمان افسردگی نوجوانان

در جامعه امروز به دلایل مختلفی از جمله کمرنگ شدن روابط عاطفی بین افراد خانواده، با مشکل افسردگی نوجوانان روبرو هستیم. نوجوانان در این سن باید بتوانند بیشترین لذت را از زندگی خود ببرند و تنها به پیشرفت خود در روابط دوستانه، تحصیل و … فکر کنند. متاسفانه عوامل مختلفی باعث می شوند که بیشتر نوجوانان دچار افسردگی شده و تاثیرات مخرب افسردگی را تحمل کنند. در این مقاله برای شما عوامل موثر در افسردگی نوجوانان و راه های درمان افسردگی نوجوانان را بیان می کنیم. برای آگاهی بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.

گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان

علت افسردگی نوجوانان چیست؟

افسردگی در نوجوانان یک مشکل جدی و پیچیده است که می‌تواند ناشی از ترکیبی از عوامل زیستی، روانی، اجتماعی و محیطی باشد. این دوره از زندگی با تغییرات سریع جسمی، عاطفی و اجتماعی همراه است که می‌تواند نوجوانان را در معرض خطر افسردگی قرار دهد. در اینجا به برخی از علل شایع افسردگی در نوجوانان پرداخته می‌شود.

۱. عوامل زیستی و ژنتیکی

  • سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده (مانند والدین یا خواهر و برادر) افسردگی داشته باشد، احتمال ابتلای نوجوان به افسردگی افزایش می‌یابد.
  • تغییرات هورمونی: نوجوانی دوره‌ای است که با تغییرات هورمونی شدید همراه است. این تغییرات می‌توانند بر خلق و خو و احساسات نوجوان تأثیر بگذارند و خطر افسردگی را افزایش دهند.
  • عدم تعادل شیمیایی در مغز: افسردگی می‌تواند ناشی از عدم تعادل در انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی‌نفرین باشد.

۲. عوامل روانی

  • عزت نفس پایین: نوجوانانی که عزت نفس پایینی دارند، بیشتر در معرض خطر افسردگی هستند. این موضوع می‌تواند ناشی از انتقادهای مکرر، شکست‌های تحصیلی یا مشکلات در روابط اجتماعی باشد.
  • تفکر منفی: نوجوانانی که تمایل به تفکر منفی دارند، ممکن است بیشتر در دام افسردگی بیفتند. این تفکر می‌تواند شامل احساس بی‌ارزشی، ناامیدی یا درماندگی باشد.
  • استرس و اضطراب: نوجوانانی که با استرس‌های شدید مواجه هستند، مانند فشارهای تحصیلی، مشکلات خانوادگی یا تعارضات با همسالان، بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند.

۳. عوامل اجتماعی و محیطی

  • مشکلات خانوادگی: تعارضات خانوادگی، طلاق والدین، یا فقدان یک عضو خانواده می‌تواند باعث افسردگی در نوجوانان شود.
  • زورگویی و قلدری: نوجوانانی که در مدرسه یا محیط‌های اجتماعی مورد زورگویی قرار می‌گیرند، بیشتر در معرض خطر افسردگی هستند.
  • فشارهای تحصیلی: انتظارات بالای تحصیلی و ترس از شکست می‌تواند باعث استرس و افسردگی در نوجوانان شود.
  • تغییرات بزرگ در زندگی: نقل مکان به شهر جدید، تغییر مدرسه، یا از دست دادن یک دوست نزدیک می‌تواند باعث افسردگی شود.

۴. عوامل مرتبط با سبک زندگی

  • استفاده بیش‌ازحد از رسانه‌های اجتماعی: گذراندن زمان زیاد در رسانه‌های اجتماعی می‌تواند باعث مقایسه‌های اجتماعی، احساس تنهایی و کاهش عزت نفس شود که همه این‌ها می‌توانند به افسردگی منجر شوند.
  • کم‌خوابی: نوجوانانی که به اندازه کافی نمی‌خوابند، بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند. کم‌خوابی می‌تواند بر خلق و خو و عملکرد مغز تأثیر منفی بگذارد.
  • سوءمصرف مواد: مصرف الکل، مواد مخدر یا سایر مواد می‌تواند خطر افسردگی را افزایش دهد. این مواد می‌توانند بر شیمی مغز تأثیر بگذارند و باعث تشدید علائم افسردگی شوند.

۵. عوامل فرهنگی و جامعه‌ای

  • فشارهای فرهنگی: در برخی فرهنگ‌ها، انتظارات خاصی از نوجوانان وجود دارد که می‌تواند باعث استرس و افسردگی شود. مثلاً فشار برای موفقیت تحصیلی یا پیروی از هنجارهای خاص.
  • تبعیض و نابرابری: نوجوانانی که به دلیل جنسیت، نژاد، مذهب یا گرایش جنسی مورد تبعیض قرار می‌گیرند، بیشتر در معرض خطر افسردگی هستند.

۶. تجربیات آسیب‌زا

  • سوءاستفاده یا بی‌توجهی: نوجوانانی که تجربه سوءاستفاده جسمی، عاطفی یا جنسی داشته‌اند، یا در محیطی بی‌توجه بزرگ شده‌اند، بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند.
  • از دست دادن عزیزان: مرگ یک دوست یا عضو خانواده می‌تواند باعث افسردگی در نوجوانان شود.

۷. مشکلات سلامت جسمی

  • بیماری‌های مزمن: نوجوانانی که با بیماری‌های مزمن مانند دیابت، سرطان یا بیماری‌های خودایمنی دست و پنجه نرم می‌کنند، بیشتر در معرض خطر افسردگی هستند.
  • مشکلات خواب: اختلالات خواب مانند بی‌خوابی یا آپنه خواب می‌تواند باعث افسردگی شود.

 

افسردگی-نوجوانان-3

 

علائم افسردگی در نوجوانان

افسردگی همیشه به معنای منزوی بودن و گوشه گیری نیست؛ بلکه بیشتر اوقات افسردگی با خشم، آسیب رساندن به دیگران، پریشان حالی، کلافه بودن و عصبانیت خود را نشان می دهد. هنگامی که یک یا چند عوامل گفته شده در نوجوان خود را نشان می دهند، بهترین کار مراجعه به مشاوره است. مشاوره بهترین و منطبق ترین روش های درمانی را نسبت به نوجوان بیان کرده و به شما کمک می کند در درمان افسردگی نوجوانان قدم های مهمی بردارید. از علائم دیگر افسردگی نوجوانان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

انگیزه نداشتن برای انجام کارهای روزمره

خستگی مداوم و انرژی کم

دوری از دوستان و اقوام

افت نمرات

عملکرد ضعیف در مدرسه مانند غیبت های زیاد و افت علاقه نسبت به درس

کاهش تمرکز

تغییر برنامه غذایی و خواب

کاهش آستانه تحمل درد

تفکرات مخرب مانند خودکشی یا فرار از خانواده

کمبود اعتماد به نفس

اعتیاد به فضای مجازی

گارد داشتن در برابر هرگونه انتقاد

بیخیالی بی اندازه یا حساسیت شدید

وابستگی بیش از حد به یک نفر

کاهش مسئولیت پذیری نسبت به مسائل مهم زندگی

 

نقش خانواده و مشاور در درمان افسردگی نوجوانان

در سال های اخیر افسردگی نوجوانان یک مشکل شایع و فراگیر در بین خانواده ها بوده است. طبق آمار ثبت شده بین هر 5 نفر نوجوان، یک نفر از آنها به افسردگی مبتلا است. برای درمان این افسردگی ابتدا خانواده ی فرد باید احساس همکاری و همدردی با نوجوان خود را داشته باشند. هنگامی که خانواده افسردگی نوجوان خود را به عنوان یک مشکل حل شدنی قبول کند، تلاش خود را برای حل این مشکل به بالاترین حد می رساند. در جامعه امروزه افسردگی دلایل و شاخه های بسیار زیادی دارد؛ به همین دلیل با وجود اینکه خانواده رکن اصلی حل این مشکل است، تنها راه حل نیست. والدین باید از یک مشاور متخصص در این زمینه کمک بگیرند تا آگاهانه به حل این مشکل بپردازند.

یک مشاور خوب و ماهر برای درمان افسردگی نوجوانان، ابتدا تمامی دلایل ایجاد افسردگی، از کودکی تا نوجوانی را بررسی کرده و میزان تاثیر آنها را بیان می کند. معمولا برای درمان افسردگی، باید به سالهای کودکی رجوع کرد و رفتار هایی که ریشه در ایجاد افسردگی فرد دارند را کنکاش کرد. برخی از رفتار های خانواده یا اطرافیان، حتی با گذشت زمان نیز قابل اصلاح یا بهبود می باشند. مشاوره طی جلسات درمانی، راه های کسب آرامش و برخورد صحیح با مشکلات مختلف را به فرد آموزش می دهد. سپس با گذشت زمان، به مرحله حل برخی مشکلات و درمان افسردگی خواهد رسید.

 

درمان-افسردگی-نوجوان

راه حل های درمان افسردگی نوجوانان

یکی از راه هایی که برای درمان افسردگی نوجوانان به کار گرفته می شود این است که آنها را از بی تحرکی و عدم فعالیت دور کند؛ یعنی نوجوان را به کارهایی که به آنها علاقه بیشتری داشته اما انرژی زیادی برای انجام آنها لازم ندارد، ترغیب کرده تا از حالت انزوا و بی تحرکی فاصله بگیرد.

معمولا نوجوانی که دچار افسردگی است روی رفتارهای نادرست خود تمرکز می کند و از اینکه کاری را اشتباه انجام دهد می ترسد. به همین دلیل دست به کاری نمی زند و با دیگران قطع ارتباط می کند تا اشتباه کمتری مرتکب شود. در این مواقع باید راه های ارتباط با دیگران را برای او باز کرد و با ترفند های درست، او را در اجتماع قرار داد. هم چنین باید به او این اطمینان را داد که اگر کاری را اشتباه انجام داد سرزنش نمی شود.

یکی دیگر از دلایل افسردگی نوجوانان، ترس از قضاوت شدن آنهاست. آنها مدام در ذهن خود به این فکر می کنند که رفتار، گفتار یا پوشش آنها مورد قضاوت دیگران قرار می گیرد. به همین دلیل از اطرافیان خود فاصله می گیرند. خانواده باید به نوجوان فضایی بدهند تا او بتواند با اعتماد به نفس رفتار و گفتار خودش را داشته باشد و حداقل از سمت خانواده مورد قضاوت قرار نگیرد.

گاهی نوجوان تصور می کند که علت همه ی نشدن ها و اتفاقات منفی زندگی اش، خود اوست. به جای اینکه علت واقعی یک مشکل یا محقق نشدن یک تصمیم را بیابد، به این فکر می کند که من مقصر هستم. در این مورد باید با او صحبت کرد تا متوجه شود زندگی همین به نتیجه رسیدن ها و نرسیدن هاست. همیشه قرار بر این نیست که اتفاقات مثبت و درست تحقق یابند و گاهی دلیل برخی نشدن ها، عوامل محیطی می باشد.

 

بیشتر بخوانید  : استرس در نوجوانان

 

مرکز روانشناسی برای درمان افسردگی نوجوانان

بهترین راه برای درمان افسردگی نوجوانان، کمک گرفتن از یک مشاور خوب است. کمک گرفتن از یک مشاور متخصص و ماهر در این زمینه، مانند استفاده از نقشه برای پیدا کردن مسیر می باشد. شاید بدون استفاده از نقشه هم بتوان مسیر را یافت اما قطعا با کمک از نقشه راه، می توان در زمان کمتر و از مسیر امن تر به مقصد رسید.

برای پیدا کردن مشاوران متخصص و ماهر در حل این مشکل، بهتر است به یک مرکز روانشناسی مراجعه کرد. کلینیک ویان، یک مرکز روانشناسی شناخته شده بین مردم است. در این کلینیک، بهترین مشاوران روانشناسی سعی بر این دارند که با مشاوره ها و راه حل های بی نظیر خود، به افراد مختلف کمک کرده و به زندگی آنها امید و انگیزه ببخشند. اگر به دنبال یک مرکز روانشناسی کامل و بی نقص برای حل مشکلات خود هستید، مشاوران متخصص کلینیک ویان این اطمینان خاطر را به شما خواهند داد.

 

درمان-افسردگی-نوجوان-2

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 6 میانگین: 2.8]
برچسب ها:

مقالات مرتبط

سوالات متداول مشاوره کودک و نوجوان از گروه روانشناسی ویان

سوالات متداول مشاوره کودک و نوجوان از گروه روانشناسی ویان

سوالات متداول مشاوره کودک و نوجوان از گروه روانشناسی ویان والدین عزیز، پرورش کودک و همراهی با نوجوانان در مسیر رشد، یکی از زیباترین و در عین حال چالش‌برانگیزترین تجربیات زندگی است. گروه روانشناسی ویان با سال‌ها تجربه در زمینه مشاوره کودک و نوجوان، درک می‌کند که گاهی...

بهترین دکتر بیش فعالی و کم توجهی در تهران

بهترین دکتر بیش فعالی و کم توجهی در تهران

بهترین دکتر بیش فعالی و کم توجهی در تهران اختلال بیش‌فعالی و کم‌توجهی (ADHD) یکی از شایع‌ترین اختلالات روان‌شناختی در کودکان و حتی بزرگسالان است که می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر زندگی فردی، تحصیلی و اجتماعی افراد داشته باشد. تشخیص به‌موقع و درمان مناسب این اختلال،...

اختلال نوموفوبیا چیست؟ (ترس جدایی از تلفن همراه)

اختلال نوموفوبیا چیست؟ (ترس جدایی از تلفن همراه)

اختلال نوموفوبیا چیست؟ (ترس جدایی از تلفن همراه) آیا تا به حال احساس کرده اید که بدون تلفن همراه خود، گویی چیزی در زندگی شما گم شده است؟ آیا وقتی تلفن همراهتان از شما دور است، دچار اضطراب و نگرانی می شوید؟ آیا چک کردن مداوم تلفن همراهتان، حتی زمانی که در کنار دوستان و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *